Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is er voor de behandeling van klachten in onderlichaam en lage rug: plassen, ontlasten, vrijen, stabiliteit en ademhaling.
Met gerichte oefeningen is het vaak goed mogelijk om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Het bekken is een belangrijk kruispunt in het lichaam waar veel krachten samenkomen. Om goed te kunnen bewegen is het belangrijk dat het lichaam (met name het bekken en de onderrug) stabiel en in balans is. De spieren die voor balans en stabiliteit zorgen zijn de diepe dwarse buikspieren, de kleine rugspieren, het middenrif en de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en werken daar nauw samen met de organen in het bekken.

Bij klachten zijn vaak diverse gebieden betrokken: de lage rug, het bekken, de heupen, de buik en de bekkenbodem.

Met een inventarisatie van de klachten stellen we vast hoe het met alle functies in het betrokken gebied gesteld is. Daarbij vragen we u het hemd van het lijf! Dat is belangrijk, want er zijn allerlei oorzaken van uw klachten denkbaar: een rugklacht kan urineverlies tot gevolg hebben, verstopping kan tot blaasontsteking leiden, om maar eens iets te noemen.

De bekkenbodem is een kwetsbaar gebied waar doorgaans niet zo gemakkelijk over gesproken wordt. Dat begrijpen wij. Persoonlijke benadering en betrokkenheid staan bij ons hoog in het vaandel.