Fabels en feiten over Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is alleen voor vrouwen en bekkenfysiotherapeuten zijn vrouwen.
Nee! Mannen en vrouwen hebben allebei een bekkenbodem die klachten kan veroorzaken. En er zijn ook mannelijke bekkenfysiotherapeuten.Youri Rietveld bijvoorbeeld. Hij is Master Bekkenfysiotherapeut i.o.

Blaasontsteking heeft niets met je bekkenbodem te maken.
Een echte blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en heeft medische behandeling nodig. Maar vooral bij blaasontstekingsklachten waarbij geen echte infectie wordt gevonden wordt kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden. Je spreekt dan over urogenitale klachten.

Voor rugklachten hoef je niet naar de bekkenfysiotherapeut.
Juist wel. De bekkenbodemspieren zijn onderdeel van het stabiliserend systeem van lage rug en bekken. Vaak blijven rugklachten terugkomen omdat de bekkenbodemspieren vergeten worden.

Je hoeft pas naar de bekkenfysiotherapeut als je klachten hebt.
Dat is deels waar. Maar je kunt er ook terecht voor advies om klachten te voorkomen. Het postpartum consult (na een bevalling) en het sport consult zijn hier voorbeelden van.

Bij een verzakking is een operatie de beste oplossing.
Dat is voor iedereen verschillend. Als je een eerste- of tweedegraads verzakking hebt is bekkenfysiotherapie de eerste keus voor behandeling, eventueel samen met een speciale ring. In andere gevallen kan een bekkenfysiotherapeut je helpen je spieren in conditie te brengen. Ook leer je de druk in je buik laag te houden zodat je na een operatie het resultaat zo lang mogelijk behoudt. Van de geopereerde vrouwen krijgt 30% namelijk opnieuw last van een verzakking.